O Σιναϊτικός Κώδικας
4 Ιανουαρίου 2013
Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της χριστιανικής παράδοσης, ο περίφημος Σιναϊτικός Κώδικας, είναι πλέον διαθέσιμος στο Διαδίκτυο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα από τα αρχαιότερα και πιο σημαντικά χειρόγραφα βιβλία στον κόσμο. Η συγγραφή του ανάγεται σε εποχή που υπερβαίνει τους 16 αιώνες πριν από σήμερα. Περιλαμβάνει την ελληνική μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης και το αρχαιότερο γνωστό πλήρες αντίγραφο της Καινής Διαθήκης. Ο κώδικας αυτός αποτελεί έτσι και ένα σταθμό για τις γνώσεις μας σχετικά με την ίδια την ιστορία του βιβλίου.
Σε μια συστηματικά οργανωμένη διεθνή προσπάθεια, λοιπόν, υπό την ονομασία «Πρόγραμμα Σιναϊτικού Κώδικα» (Codex Sinaiticus Project), κατέστη δυνατόν να συγκροτηθεί ολόκληρο το χειρόγραφο σε ψηφιακή μορφή και να προσφερθεί για πρώτη φορά στο παγκόσμιο κοινό μέσω του Διαδικτύου. Κορυφαίοι ειδικοί από όλο τον κόσμο ένωσαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους ώστε το χειρόγραφο να είναι προσιτό στον καθένα που μπορεί να πλοηγηθεί διαδικτυακά.
Ειδικότερα, από το καλοκαίρι του 2009, ειδικοί από την Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας και τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Λειψίας, είδαν τους καρπούς της κοινής τους προσπάθειας να διατίθενται στην ιστοσελίδα http://codexsinaiticus.org. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον Κώδικα, να μάθει σχετικά με την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος και – το κυριότερο – να δει τη μορφή του χειρογράφου, όπως διασώζεται σήμερα. Στην τελευταία αυτή δυνατότητα, μπορεί να επιλέξει όποιο εδάφιο από την Αγία Γραφή θέλει, να δει τον τρόπο που παρατίθεται στο χειρόγραφο, αλλά και το καθεαυτό κείμενο. Οι επιλογές αυτές προσφέρονται σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά και ελληνικά), αλλά δεν έχουν προχωρήσει στο ίδιο επίπεδο όλες οι μεταφραστικές δυνατότητες (η ελληνική μετάφραση σχεδόν καθόλου). Επιπλέον, υπάρχουν τεχνικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του χειρογράφου. Ακόμη, εμφανίζονται και επιλογές φωτισμού της παρουσίασης, μεγέθυνσης, εστίασης, εκτύπωσης κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου